Miten lvi-suunnittelu parantaa talon arvoa?

Kiinteistön arvo määräytyy monien tekijöiden perusteella, ja asiantuntevalla LVI-tekniikan suunnittelulla voi olla merkittävä vaikutus kodin tai liikekiinteistön markkina-arvoon. Ammattimaisesti toteutetut talotekniset ratkaisut eivät ainoastaan paranna asumismukavuutta, vaan myös tuovat pitkäaikaisia taloudellisia hyötyjä kiinteistöjen omistajille. Kiinteistön talotekniikan laatu on yhä merkittävämpi tekijä ostopäätöksiä tehtäessä, ja siksi alan asiantuntemuksesta on tullut yhä tärkeämpää.

Mitkä lvi-suunnittelun osat vaikuttavat eniten kiinteistön arvoon?

Kiinteistön talotekniikan kokonaisuudessa on useita komponentteja, joilla on erityisen suuri vaikutus kiinteistön arvonmuodostukseen. Lämmitysjärjestelmä on yksi merkittävimmistä: nykyaikaiset, energiatehokkaat ratkaisut kuten maalämpö tai poistoilmalämpöpumput nostavat kiinteistön arvoa huomattavasti verrattuna esimerkiksi vanhoihin öljylämmitysjärjestelmiin.

Vesi- ja viemärijärjestelmien kunto ja toimivuus ovat kriittisiä tekijöitä. Uusitut käyttövesiputket ja viemärit pienentävät vahinkoriskiä ja lisäävät kiinteistön luotettavuutta, mikä heijastuu suoraan arvostukseen. Erityisesti vanhoissa kiinteistöissä putkiremontti saattaa nostaa asunnon arvoa jopa 15-20 prosenttia.

Ilmanvaihtojärjestelmillä on kasvava merkitys kiinteistömarkkinoilla. Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla on yhä useammin ostajien toivelistalla. Järjestelmä parantaa sekä sisäilman laatua että energiatehokkuutta, mikä tekee siitä erityisen arvokkaan ominaisuuden kiinteistömarkkinoilla.

Kuinka paljon lvi-suunnitteluun kannattaa investoida suhteessa odotettavissa olevaan arvonnousuun?

Talotekniikan parannustöihin sijoitettujen varojen kannattavuus vaihtelee merkittävästi kiinteistötyypin ja markkina-alueen mukaan. Optimaalinen investointitaso löytyy yleensä 4-8 prosentin väliltä kiinteistön kokonaisarvosta, mutta korkeammatkin investoinnit voivat olla perusteltuja erityistilanteissa.

Omakotitaloissa lämmitysjärjestelmän uusiminen energiatehokkaampaan maksaa tyypillisesti 10 000-25 000 euroa, mutta voi nostaa talon arvoa 15 000-30 000 euroa ja samalla alentaa käyttökustannuksia. Tämä tarkoittaa, että takaisinmaksuaika on usein 7-10 vuotta, mikä tekee investoinnista kannattavan sekä asumisaikana että myyntihetkellä.

Kerrostaloissa linjasaneeraus maksaa keskimäärin 600-900 euroa neliömetriltä, mutta voi nostaa asunnon arvoa 15-25 prosenttia. Esimerkiksi 60 neliön asunnossa tämä tarkoittaa 36 000-54 000 euron investointia, joka voi tuottaa 30 000-75 000 euron arvonnousun asuinalueesta riippuen.

Miten energiatehokas lvi-suunnittelu vaikuttaa talon myyntiaikaan ja -hintaan?

Tutkimusten mukaan energiatehokkaat kiinteistöt myydään keskimäärin 20-30 prosenttia nopeammin kuin vastaavat, vanhempaa tekniikkaa edustavat kohteet. Energiatehokkuuteen panostaminen voi lyhentää myyntiaikaa jopa puoleen verrattuna heikompien energialuokkien kiinteistöihin.

Korkean energialuokituksen (A-B) kiinteistöt saavuttavat Suomessa keskimäärin 5-15 prosenttia korkeamman myyntihinnan verrattuna matalampien energialuokkien (E-G) kiinteistöihin. Energiatodistuksen merkitys korostuu erityisesti silloin, kun asuntomarkkinat ovat hiljaisemmat tai tarjontaa on runsaasti.

Merkittävää on myös se, että energiatehokkaiden kiinteistöjen toteutuneet myyntihinnat ovat lähempänä pyyntihintoja. Tutkimusten mukaan A-energialuokan kohteissa hintapyyntö toteutuu keskimäärin 97-prosenttisesti, kun taas F-G-luokan kohteissa jäädään usein 85-90 prosenttiin pyyntihinnasta.

Millaisiin lvi-ratkaisuihin kiinteistösijoittajat kiinnittävät eniten huomiota?

Ammattimaiset kiinteistösijoittajat painottavat erityisesti järjestelmien pitkäikäisyyttä ja huoltovapautta arvioidessaan kohteita. Laadukkaasti suunnitellut ja toteutetut järjestelmät merkitsevät sijoittajalle matalampia ylläpitokustannuksia ja vähemmän yllättäviä korjaustarpeita.

Käyttökustannusten merkitys korostuu sijoituskohteissa. Energiatehokkaat LVI-järjestelmät, jotka alentavat kiinteistön ylläpitokustannuksia, parantavat suoraan sijoituksen tuottoprosenttia. Sijoittajat laskevat tarkasti elinkaarikustannuksia ja painottavat ratkaisuja, jotka optimoivat käyttökustannukset suhteessa investointiin.

Järjestelmien päivitettävyys ja mukautuvuus tulevaisuuden tarpeisiin on noussut yhä tärkeämmäksi kriteeriksi. Sijoittajat arvostavat LVI-järjestelmiä, joita voidaan täydentää uusilla ominaisuuksilla tai teknologioilla ilman koko järjestelmän uusimista, mikä pienentää tulevia investointitarpeita.

Miten lvi-suunnittelu vaikuttaa talon vakuutusmaksuihin ja rahoitusehtoihin?

Nykyaikaiset LVI-järjestelmät voivat alentaa kiinteistövakuutusten hintoja merkittävästi. Vakuutusyhtiöt tunnistavat vesivahinkoja ehkäisevien järjestelmien arvon ja tarjoavat usein 10-20 prosentin alennuksia vakuutusmaksuihin kiinteistöille, joissa on asennettu vuotohälyttimet, automatisoitu kosteusvalvonta tai modernit putkistoratkaisut.

Pankit huomioivat kiinteistön teknisen kunnon lainaehdoissa. Laadukkaasti toteutetut LVI-järjestelmät voivat parantaa rahoitusehtoja, koska ne vähentävät kiinteistön riskitasoa. Erityisesti lainan marginaaliin voi saada 0,1-0,3 prosenttiyksikön alennuksen, jos kiinteistön tekniset järjestelmät ovat uusia tai äskettäin peruskorjattuja.

Vesivahinkoriskin hallinta korostuu erityisesti vakuutusyhtiöiden arvioissa. Nykyaikaiset vesivuotojen havaitsemis- ja ehkäisyjärjestelmät voivat alentaa merkittävästi vakuutusmaksuja, sillä vesivahingot ovat yleisimpiä ja kalleimpia kiinteistövahinkoja Suomessa.

LVI-suunnittelun tulevaisuudennäkymät kiinteistön arvon kehittäjänä

Älykäs talotekniikka ja automaatio ovat merkittävimpiä tulevia arvonkehittäjiä kiinteistömarkkinoilla. Etäohjattavat ja itsesäätyvät LVI-järjestelmät tulevat nostamaan kiinteistöjen arvoa tarjoamalla sekä käyttömukavuutta että optimoitua energiankulutusta.

Uusiutuvan energian integrointi osaksi kiinteistön järjestelmiä on kasvava trendi. Aurinkoenergiaa hyödyntävät hybridijärjestelmät, lämpöpumppuratkaisut ja energian varastointiteknologiat tulevat nostamaan merkittävästi niitä hyödyntävien kiinteistöjen arvoa seuraavan vuosikymmenen aikana.

Me LVIS-insinööritoimisto Karlsson, Karves & Co:ssa ennakoimme, että seuraavan kymmenen vuoden aikana kiinteistön älykkäät hallintajärjestelmät yleistyvät voimakkaasti. Nämä järjestelmät optimoivat automaattisesti energiankulutusta, ennakoivat huoltotarpeita ja mukautuvat käyttäjien tottumuksiin, mikä nostaa merkittävästi niillä varustettujen kiinteistöjen arvostusta markkinoilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Copyright © 2025 LVIS-Insinööritoimisto Karlsson, Karves & Co Oy