Vaikuttaako putkiremontti asumiseen?

Putkistojen uusiminen taloyhtiössä tuo väistämättä muutoksia jokapäiväiseen elämään. Tämä laaja remontti muuttaa asumisen arkea monella tavalla – väliaikaisesti. Arjen mukavuudet kuten juokseva vesi, toimiva viemäri ja kylpyhuoneen käyttö kokevat muutoksia viikkojen tai jopa kuukausien ajaksi. Asunto voi olla ajoittain asumiskelvoton tai asumismukavuus merkittävästi rajoitettu. Miten tällaiseen mittavaan projektiin tulisi valmistautua ja mitä asukkaan olisi hyvä tietää etukäteen? Me LVIS-insinööritoimisto Karlsson, Karves & Co:ssa haluamme auttaa ymmärtämään, miten tämä välttämätön remontti vaikuttaa elämään sen aikana ja mitä hyötyjä siitä lopulta koituu.

Vaikuttaako putkiremontti asumiseen?

Linjasaneeraus vaikuttaa merkittävästi asumisen arkeen väliaikaisesti. Remontin vaikutus vaihtelee valitun menetelmän mukaan – perinteinen putkiremontti on laajempi kuin moderni sukitus tai pinnoitus. Tavallisesti merkittävimmät haasteet liittyvät veden käyttöön, wc- ja kylpyhuonetilojen saatavuuteen sekä meluun ja pölyyn. Asumisen normaalit toiminnot häiriintyvät jossain määrin lähes aina.

Vaikutukset ovat voimakkaimmat kylpyhuoneen ja keittiön osalta. Asukkaat kohtaavat erilaisia haasteita remontin aikana, kuten väliaikaiset wc- ja suihkutilat, vesikatkokset ja kulkureittimuutokset rakennuksessa. Hankesuunnittelulla voidaan kuitenkin ennakoida monia näistä haasteista ja lieventää niiden vaikutuksia asumismukavuuteen.

Kuinka kauan putkiremontti kestää?

Putkiremontin kesto vaihtelee merkittävästi riippuen niin kohteen koosta, valitusta menetelmästä kuin taloyhtiön päätöksistä. Perinteinen putkiremontti, jossa uusitaan kaikki putket rakenteineen, kestää yleensä 3-6 kuukautta yhtä porrashuonetta kohden. Kokonaiskesto isossa taloyhtiössä voi venyä jopa 12-18 kuukauteen.

Vaihtoehtoisilla menetelmillä aikataulu lyhenee huomattavasti:

  • Sukitus tai pinnoitusmenetelmät: 2-8 viikkoa
  • Hybridi-ratkaisut (osittain uusitaan, osittain sukitetaan): 2-4 kuukautta

Yksittäisen huoneiston remonttiaika on tyypillisesti 6-10 viikkoa perinteisessä putkiremontissa ja 2-4 viikkoa sukituksessa. Aikatauluun vaikuttavat myös mahdolliset yllätykset rakenteissa, taloyhtiön päätöksenteon nopeus ja työvaiheiden koordinointi. Esimerkiksi 1970-luvun kerrostalossa aikataulua voi venyttää asbestin poistaminen.

Voiko asunnossa asua putkiremontin aikana?

Asumismahdollisuudet vaihtelevat remontin laajuuden ja toteutustavan mukaan. Väliaikainen asuminen on mahdollista tietyissä tilanteissa, mutta asumismukavuus kärsii huomattavasti. Perinteisen putkiremontin aikana asunnossa asuminen on yleensä haastavaa tai mahdotonta 6-10 viikon ajan, erityisesti kun kylpyhuonetiloissa tehdään töitä.

Sukitusmenetelmän aikana asuminen on usein mahdollista, mutta asukkaan tulee varautua:

  • Väliaikaisiin wc- ja suihkutiloihin porraskäytävässä tai pihalla
  • Vesikatkoksiin (ilmoitetaan yleensä etukäteen)
  • Meluun työaikana (tavallisesti klo. 7-16)
  • Mahdollisiin hajuhaittoihin

Kokemukset osoittavat, että lapsiperheet ja etätyöntekijät hyötyvät usein väliaikaisesta muutosta. Sen sijaan vähemmän kotona olevat asukkaat voivat selvitä remontin haitoista helpommin. Asiantuntijana suosittelemme aina arvioimaan oman tilanteensa henkilökohtaisesti ja tarvittaessa varautumaan väistöasuntoon ainakin kriittisimpien työvaiheiden ajaksi.

Miten valmistautua putkiremonttiin asukkaan näkökulmasta?

Huolellinen valmistautuminen helpottaa remontin aikaista arkea huomattavasti. Suosittelemme aloittamaan valmistelut viimeistään kuukausi ennen töiden alkamista:

  1. Tyhjennä kylpyhuone ja keittiö kokonaan tai urakoitsijan ohjeiden mukaisesti
  2. Suojaa huonekalut ja lattiat pölyltä muovilla
  3. Siirrä arvoesineet ja tärkeät tavarat turvalliseen säilytykseen
  4. Kartoita väliaikainen asumisjärjestely tarvittaessa
  5. Varaa kätevästi saataville välttämättömät hygieniatarvikkeet

Kannattaa myös suunnitella etukäteen, miten hoidat pyykinpesun, ruoanlaiton ja peseytymisen remontin aikana. Monet asukkaat järjestävät väliaikaisen keittiönurkkauksen olohuoneeseen ja selvittävät lähimmät yleiset saunatilat. Lemmikkien osalta on myös hyvä huomioida melu- ja pölyhaitat sekä mahdolliset kulkureittimuutokset.

Mitä kustannuksia aiheutuu tilapäisestä asumisesta putkiremontin aikana?

Väliaikaisen asumisen kustannukset vaihtelevat sijainnin ja asunnon koon mukaan. Pääkaupunkiseudulla yksiön vuokra on tyypillisesti 800-1200€/kk ja kaksion 1000-1500€/kk. Väliaikaisen asumisen kustannuksia ei lähtökohtaisesti korvata taloyhtiön toimesta, sillä ne kuuluvat osakkaalle itselleen.

Taloudellista helpotusta voi saada seuraavasti:

  • Kotivakuutus: jotkin vakuutusyhtiöt korvaavat tilapäisasumisen, jos oma asunto on asumiskelvoton
  • Verovähennys: putkiremontin aikaisen vuokra-asunnon kulut voi joissain tapauksissa vähentää verotuksessa
  • Sukulaismajoitus: monille edullisin vaihtoehto

Budjettia laatiessa kannattaa huomioida myös ruokailukulujen mahdollinen kasvu (ravintolaruokailu kotikeittiön puuttuessa) sekä mahdolliset lisääntyneet matkakulut. Kokemuksemme mukaan väliaikaiseen asumiseen kannattaa varata noin 1000-2000 euroa kuukaudessa perheen koosta riippuen.

Putkiremontin vaikutukset arkielämään – mitä odottaa?

Arkirutiinit muuttuvat väistämättä remontin aikana. Merkittävimmät muutokset liittyvät veden käyttöön, saniteettitiloihin ja äänimaailmaan. Valmistaudu näihin yleisimpiin arkea häiritseviin tekijöihin:

  • Vesikatkokset (tavallisesti 1-8 tuntia kerrallaan)
  • Väliaikaiset wc- ja suihkutilat (usein porraskäytävässä tai pihalla)
  • Melu työaikana (poraus, piikkaus, purkutyöt)
  • Pöly (leviää herkästi koko asuntoon)
  • Työntekijöiden läsnäolo (arkisin työajalla)
  • Tavaroiden siirtely ja säilytystilan puute

Arjen sujuvoittamiseksi kannattaa luoda selkeät rutiinit. Esimerkiksi peseytyminen työpaikalla tai kuntosalilla, vesipullojen täyttäminen etukäteen ja kertakäyttöastioiden hyödyntäminen helpottavat arkea. Myös aikataulujen joustavuus ja positiivinen asenne auttavat selviytymään remontista vähemmällä stressillä.

Putkiremontin hyödyt asumisen kannalta – miksi se kannattaa?

Remontin tilapäiset haitat vaihtuvat moniin pitkäaikaisiin etuihin. Uusitut putket ja kylpyhuone nostavat asunnon arvoa merkittävästi ja parantavat asumismukavuutta vuosikymmeniksi eteenpäin. Linjasaneerauksen selkeitä hyötyjä ovat:

  • Kiinteistön arvon nousu (tyypillisesti 15-25%)
  • Nykyaikaiset ja toimivat vesi- ja viemärijärjestelmät
  • Energiatehokkaampi rakennus (lämmön talteenotto, parempi eristys)
  • Vesivahinkojen riskin minimointi
  • Alhaisemmat vakuutusmaksut ja mahdollisesti edullisemmat vastikkeet energiatehokkuuden ansiosta

Insinööritoimistomme näkemyksen mukaan putkiremontti on kiinteistön elinkaaren kannalta välttämätön sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin parantuneena asumismukavuutena ja kiinteistön arvonnousuna. Hyvin suunniteltu ja toteutettu linjasaneeraus varmistaa, että kiinteistön tekniset järjestelmät toimivat luotettavasti seuraavat 50 vuotta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Copyright © 2025 LVIS-Insinööritoimisto Karlsson, Karves & Co Oy